Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Zöldbabos, paradicsomos nyári leves

2016. július 03. 18:40 - Gastrolta.

 Ma csak leveshez volt kedvem. El tudom képzelni anyukám arcát, amikor elújságoltam, hogy mit főztem ma, ezen a csodás, vasárnapi napon. Tudniillik igazi szentségtörés anyukám számára, ha a vasárnapi asztalra nem húsleves és valamilyen sült kerül. Szegény nagyszüleim is gondolom forognak a sírjukban. De, ezért jellemző rám és az ételeimre a "kicsit másképp".

_dsc4544.JPG

 A mai levesem:

 1 db vöröshagymát felkozckázva és 2 db sárgarépát szeletelve olívaolajon 15 percig pirítottam. Majd egy nagyobb serpenyőben 2 gerezd fokhagymát 1 percig pirítottam, és hozzáadtam 450 g fagyasztott zöldbabot (egészben). 10 percet pároltam, míg a zöldbab ki nem olvadt. Majd hozzáadtam a pirított hagymához-sárgarépához és felöntöttem 800 ml vízzel. 15-20 percig főztem, sóztam, borsoztam. Közben egy serpenyőben olívaolajon 350 g paradicsomot pirítottam. Én kicsiny, színes, különböző fajtájú koktélparadicsomokat használtam. 5-10 percig pirítottam, mikor a paradicsomok héjja, már kezdett lejönni és a leve krémessé vált, hozzáadtam egy kisebb csokor friss bazsalikomot aprítva, néhányat kevertem rajta és az egészet hozzáadtam a leveshez. Még 5 percig főztem.

 Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaltam. Isteni, nyári leves. Tésztát is lehet adni hozzá, vagy grillezett, olívaolajjal meglocsolt ciabatta-t, baguette-t. 

_dsc4481.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Levesek

Fűszeres, narancsos babkrémleves

2016. július 02. 18:52 - Gastrolta.

 Volt egy felbontott kókusztejem (főzéshez való) a hűtőben. Valami különlegeset szerettem volna készíteni, és levest, mert a főfogást már kitaláltam.

_dsc4262.JPG

 Ez lett belőle:

 

 2 ek olívaolajon 15 percig pirítottam 1 db felkockázott vöröshagymát, és 2 db felszeletelt sárgarépát. Majd hozzáadtam 1/2 ek Garam Masala fűszerkeveréket, valamint 1/2 újnyi vastag friss gyömbért lereszelve. Még egy percig tovább pirítom. Majd hozzáadtam 1/2 narancs levét és 500 ml vizet. 10 percig főztem, majd hozzáadtam 100 ml kókusztejet és 1 egész konzerv babot (én vajbabot használtam, de, bármilyen másik jó). Még 5 percet főztem, sóval ízesítettem. Botmixerrel simára kevertem, végül hozzáadtam 1 ek friss, aprított petrezselymet (lehet koriandert is használni).

Szólj hozzá!
Címkék: Levesek

Sült gesztenye gombóc, párolt káposztával

2016. július 02. 18:44 - Gastrolta.

 Néhány hete vásároltam egy csomag natúr gesztenyepürét. Valami fasírozott szeráséget szerettem volna készíteni belőle, de nem a hagyományos módon. 

 Tegnapelőtt kaptam egy gyönyörű fehét képosztát a lakótársamtól. Akkor, be is pattant az isteni szikra, hogy mit is készítsek hozzá.

_dsc4100.JPG

 

 Sült gesztenye gombócok:

 200 g natúr gesztenyepürét összekevertem 70 g reszelt ementáli sajttal, 2 ek mag-keverékkel (kétféle lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag), 2 ek zsemlemorzsával, sóztam, borsoztam és sütőben kb. 15-20 percet sütöttem. Miután elkészültek a gombócok, óvatosan kiszedtem a tepsziből, és kicsit újraformáztam őket kanállal, mert laposra sültek.

 Párolt káposzta:

1  kisebb fej káposztát vékonyan felszeleteltem. Egy kevés vízben, 1 ek ecettel, és csipetnyi sóval kb. 20 percig pároltam. Lényeg, hogy fogkemény legyen és ne főzzük szét! Céklával kínáltam.

Szólj hozzá!

Epres Panna Cotta

2016. július 02. 18:07 - Gastrolta.

 Nagyszerű vendégváró édesség. Méltó dísze bármilyen ünnepi asztalnak, mert nagyon mutatós, de egy kerti sütögetésen is kiválóan megállja a helyét, vagy csak úgy, nassolniválónak.

_dsc3961.JPG

 Az elkészítés:

 1 cs porzselatint feloldottam. Egy főzőedénybe 200 ml tejet (én kókusztejet használtam, mert ez volt itthon, de bármilyen tej jó) és 200 ml tejszínt öntöttem, majd hozzáadtam 50g cukrot. Közepes lángon addig melegítettem, folyamatos kevergetés közben, míg a cukor el nem olvadt. Vigyázat, ne forraljuk fel! Majd hozzáadtam 1 tk vanília aromát és hagytam kihűlni, végül hozzáadtam a zselatint.

 Fogjunk 2 vagy 3 kissebb poharat és döntve állítsuk egy magasabb falú sütőformába vagy tálba. Lényeg, hogy a poharak nem mozdulhatnak el. Az én poharaim nagyobbak voltak, ezért a 3 pohár sok is volt. Elosztottam a poharakban a tejes-tejszínes folyadékot, majd óvatosan a hűtőbe tettem egy éjszakára.

_dsc3936.JPG

 Másnap 450 g friss epret felaprítottam, majd 70 g cukorral és 2 ek vízzel felforraltam. Amint felforrt, levettem a tűzről. Botmixerrel pépesítettem, majd sűrű szövésű szűrőn átpaszíroztam, végül az epres szószt is a poharakba öntöttem, miután teljesen kihűtöttem. 

_dsc3938_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Citromos sütemény, cukormázzal

2016. június 30. 22:23 - Gastrolta.

 Édességre vágytam. Nem gondolkodtam sokáig, sütöttem egy mennyei citromos süteményt. Amilyen egyszerű, olyan ízletes. Aki szereti a citromos finomságokat, annak nagyon ajánlom. Az abbahagyhatatlan sütemények közé sorolandó.

_dsc3916.JPG

 

Így készítettem: 

 A sütőt előmelegítettm. 3 db tojást, 150 g cukorral, 3 db citrom reszelt héjával és egy tk vaníliaaromával 10 percig kevertem a robotgép legnagyobb fokozatán. Majd hottáadtam 150 g olvasztott vajat és 1 db citrom levét, alaposan kifacsarva és még 3-5 percig kevertem, ezúttal kisebb fokozaton.

 Hozzákevertem óvatosan 180 g lisztet és 1 tk sütőport. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem, majd addig sütöttem, míg szép aranybarnává változott a teteje. Tűpróbát ne feledjük!

 

A citromos cukormáz:

 225 g porcukrot elkevertem egy egész citrom levével, szintén alaposan kifacsarva. Gyönyörű, selymes mázt kaptam. Ezzel megkentem a kissé kihűtött sütemény tetejét, majd ehető ezüst gyöngyökkel díszítettem.

_dsc3748.JPG

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Marhaszelet Tajine-ban, zöldségekkel

2016. június 30. 17:38 - Gastrolta.

 Ma, ismét elővettem a tajine-t (tázsin). Nagyon szeretek benne főzni, mert elképesztő ízkavalkád lesz a végeredmény. Az enyém nem agyagból készült, hanem cserépből, de ez is nagyszerű, és A Férj megőrül a benne készült ételekért.

_dsc3544.JPG

 

 A tajine-t Marokkóban, Algériában, és Észak-Afrikában használják. Egy csúcsos, agyag-vagy cserépedény, melyben lassan párolódik az étel és így az ízek is sokkal intenzívebbek lesznek, mert párát egyáltalán nem enged ki. Hasonló, mint az öntöttvas edények (a legjobb barátaim a konyhában), viszont fele annyi idő alatt készül el benne az étel, még lassú tűzön is és sokkal intenzívebb lesz az ízhatás. A legtökéletesebb kuszkusz, tajine-ban készül.

 A benne készült fogást is Tajine-nak hívják. Tálaláskor is ebben az edényben szolgálják fel az ételt. Ha több személyes, akkor körbeülik, és mindenki a tajine-ból eszik. De, van egyszemélyes, kicsi tajine edény is. 

 Marokkó keskeny utcáin szinte minden sarkon árulják (már-már erőszakosan próbálják az emberre tukmálni, a többi kacattal egyetemben), csodás mintázatokkal. Ha mégegyszer eljutok Marokkóba (bár azt mondtam soha többé), biztosan hozok egy igazi, agyag tajine-t.

_dsc3485_1.JPG

 

Amit készítettem:

 6 db, vékony marhahús szeletet sóztam, borsoztam, olívaolajjal meglocsoltam és sütőben aranybarnára sütöttem (kb. 20 perc).

 Ez idő alatt olívaolajban egy maroknyi pancetta-t megpirítottam 2 db aprított (kb. 2 cm vastag) sárgarépával. 15 perc után hozzáadtam egy ág friss kakukkfüvet, 1 tk szárított rozmaringot és még 5 percig pirítottam. 

 Az elősütött marhaszeletekkel kibéleltem a tajine-t. Hozzáadtam a pancetta-t és a sárgarépát az olajjal együtt, 2 db zúzott fokhagymát, 1 nagy burgonyát nagy darabokra aprítva (hámozva), 2 db. fehérrépát aprítva (2 cm), 1 db lilahagynát negyedelve, 2 db szárzellert félbevégva. Sóztam, borsoztam, majd a serpenyőbe, amiben pirult a sárgarépa a pancetta-val, öntöttem 0.5 dl vízet, főzőkanállal jól "felkapartam" az alját, és a tajine-ba öntöttem.

 150 C-on 3 órát főztem a sütőben. Céklával kínáltam.

_dsc3460.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Padlizsángombóc, paradicsomszósz, házi tagliatelle

2016. június 30. 16:37 - Gastrolta.

 A hűtőben két gyönyörű padlizsán arra várt, hogy valami finomság készüljön belőlük. Rántva nemcsak hogy unalmas számomra, de személy szerint úgy gondolom, hogy a panír elveszi az értékes ízét. Padlizsánkrém sem jöhetett szóba, mert főételt szerettem volna ebédre. Nos, addig-addig kutakodtam, gondolkodtam, kombináltam, hogy ezt hoztam ki a két csodaszép padlizsánomból. 

_dsc3391.JPG 

 Padlizsángombócok:

 A két közepes méretű padlizsánt meghámoztam, felkockáztam és sütőben (zsíradék nélkül), aranybarnára sütöttem. Miután elkészült, hagytam picit hűlni, majd botmixerrel pépesítettem. Adtam hozzá 1 nagyobb ág friss kakukkfű összes kicsiny levélkéjét, 4 db fekete olívabogyót, szeletelve, 2 gerezd fokhagymát zúzva, majd ismét a botmixerrel kevertem kicsit. Aztán került még bele 70 dkg reszelt parmezán, kb. 1/2 tk szárított rozmaring, 3 ek zsemlemorzsa, szerecsendió, só, bors. Majd kicsi gombócokat formálam és szőlőmagolajban kisütöttem őket. Vigyázat, mert a gombócok igen puhák, óvatosan kell bánni velük.

 

 Paradicsomszósz: 

 Olívaolajon megpirítottam 1/2 aprított lilahagymát. Amikor szép, üvegesre pirult, hozzáadtam 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1/2 friss piros chilli paprikát és még kb. 2-3 percig pirítottam. Majd 1 konzerv aprított paradicsomszószt (400 ml) öntöttem hozzá. Sóztam, borsoztam és kb. 20 percig főztem, alacsonylángon, néha megkeverve. Amikor elkészült, lezártam alatta a tüzet, hozzáadtam 3 db fekete olívabogyót szeletelve, és 1 ek friss bazsalikomot aprítva.

 

 Tagliatelle:

 100 g 00-ás lisztből egy tojással tésztát gyúrtam. 30 percet pihentettem a bucit a hűtőben, majd tésztagéppel tagliatelle-t készítettem belőle. 2.5 percig főztem, és a forró, sós vízből közvetlenül a paradicsomszószba tettem a tésztát. Óvatosan megkevertem. Tányérba szedtem, padlizsángombócokat raktam a tetejére és parmezánt reszeltem rá.

_dsc3368.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása