Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Lencsesaláta sütőtökkel

2016. szeptember 25. 21:20 - Gastrolta.

 Ismét elérkezett a sütőtök szezon. Juhéj! Nagyon szeretem.

 Voltaképp egy gyümölcs, amit zöldségként használunk a paradicsomhoz hasonlóan. Magas karotin tartalma mellett kiváló c-vitamin, vas, foszfor és kalcium forrás.

 Elkészítési módja igen változatos. Bevallom erre a tulajdonságára csak akkor jöttem rá, amikor belevágtam a vegetáriánus életmódba. Előtte csak a sütőben sütött formáját fogyasztottam. Viszont ahogy egyre jobban megismertem, annál jobban megkedveltem s bevontam ételkészítési kísérletezgetéseim repertoárjába. Anno a krémlevessel kezdtem, aztán főfogások alapanyagaként használtam. Vegetáriánus fasírozottat is készítettem belőle, vagy A Férj nagy meglepetésére, köretet a sült húshoz.

 

 Ezúttal köretként használtam:

_dsc4346.jpg

 

 250 g lencsét 4-5 órára beáztattam, majd feltettem főni. Hozzáadtam 1 gerezd zúzott, aprított fokhagymát, 1 ek szárított kakukkfüvet (friss még jobb, nekem most ez volt itthon), 3 db babérlevelet, majd sóztam, borsoztam. 

 Egy kisebb sütőtököt meghámoztam, apró kockákra daraboltam. Tepsibe tettem, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és meghintettem egy kevés sóval. Letakartam alufóliával, majd 180 fokon kb. 30 percet sütöttem.

 Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítettem. Hozzáadtam 1/2 vöröshagymát apróra kockázva, 1 közepes sárgarépát szintén kockázva és kicsit megsóztam. Folyamatok kevergetés mellett 5 percig pirítottam és ezt követően felöntöttem egy kevés vízzel, amit hagytam teljesen elpárologni. Ekkor hozzáadtam két apróra vágott szárzellert, majd 3 percig tovább pároltam.

 A lencséről leöntöttem a levet  és eltávolítottam a babérleveleket. Hozzákevertem 2 ek mustárt és megsóztam. Majd hozzáadtam a párolt hagyma-sárgarépa-szárzeller triót és néhányat kevertem rajta.

 A sült tökkockákkal tálaltam. 

 

Szólj hozzá!

Vegyes gombamártás kuszkusszal

2016. szeptember 22. 19:27 - Gastrolta.

 <a href="http://www.bloglovin.com/blog/18255601/?claim=t8rk4wrak8g">Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Nagyon szeretjük a gombát. Én gyakran fogyasztom, hisz vegetáriánus lévén másból kell pótolnom a B-vitamint és a vasat. A gomba kiváló forrása ennek, ezért heti rendszerességgel készítek gombás fogást. Mivel a közös diéta A Férj-el, még mindig tart, ezért  még gyakrabban készítem, hisz ott van még az alacsony szénhidrát tartalma is. 

 

 A ma kora reggeli vásárlásom alkalmával négy különböző fajta gombát vásároltam. Kerti csiperke-, gesztenye-, róka-, és erdei csiperke, de utóbbiban nem vagyok biztos. Gyönyörű, friss árut pakolt a zöldséges fiú, nem tudtam ellenállni a csodás kínálatnak. 

 

 A gombák tiszták voltak, ezért csak konyharuhával áttöröltem őket. Szakács berkekben eléggé megoszlanak a vélemények a gomba mosásával kapcsolatban. Jamie Oliver nem mossa. Raymond Blanc néhányat vízzel tisztít meg. Julia Child, a szakácsok nagyasszonya, aki fél Amerikát megtanította főzni, ő viszont élő adásban vízzel mosta a gombát. Nos, én mikor, hogy. Sokan azért ellenzik, mert rengeteg vizet szív magába a mosással, majd ezzel "felhígítja" az értékes ízeket és szivacsossá válik az állaga. Amiben mindenki egyetért, hogy a gomba kalapját nem szabad meghámozni, mert a legértékesebb íz-,és tápanyagok a hám alatti részen találhatóak. 

_dsc3852.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Lecsó-k

2016. szeptember 15. 19:19 - Gastrolta.

 A Férj már napokkal ezelőtt bezengte, hogy lecsót enne. Már régen készítettem, ezért gondoltam miért ne?

 A Magyar boltos srácok gyönyörű tv paprikát hoztak, szívem szerint az egész készletet felvásároltam volna. 10 db paprika volt 1.5 kg, gyönyörű, húsos termések. A kolbász, az elmaradhatatlan lecsó kolbász, már a kigondolástól kezdve természetesen félre volt téve A Férj számára. A többi alapanyagot a török boltból szereztem be.

 

 Lecsó A férj számára:

_dsc3620.jpg

 1 ek olívaolajon megpirítottam 2 db nagy fej vöröshagymát szeletelve, felöntöttem egy kevés vízzel és 5 percig pároltam fedő alatt. Majd hozzáadtam 1 db közepes burgonyát kicsire kockázva és 6 db nagy tv paprikát szeletelve. Felöntöttem ismét egy kevés vízzel és 15 percig pároltam. Ezután hozzáadtam 8 db közepes méretű paradicsomot negyedelve. Megsóztam és 20 percig főztem. Amikor majdnem elkészült, hozzáadtam egy szál lecsókolbászt szeletelve, bőr nélkül és 5 percig főztem, majd lekapcsoltam a tűzhelyet, de az edényt nem vettem le. 

 

 Lecsó tojással a vegáknak:

_dsc3633.jpg

 Az elkészítés majdnem megegyezik a lecsókolbászos változattal. Itt 4 db tv paprikát, 4 db közepes paradicsomot és kb. 2 csészényi színes koktélparadicsomot, 2 db csípős hegyes paprikát, sonkahagymát és kolbász helyett 3 db tojást használtam. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Tradicionális Ír pörkölt (Irish Stew)

2016. szeptember 04. 10:30 - Gastrolta.

 1874 április 24-én született egy Annie Moore nevű lány, Írországban. Mindössze 18 éves volt (valaki azt mondja, hogy csak 15), amikor két testvérével Anthony-val és Philip-el felszállt a Nevada nevű gőzhajóra, s szüleit követve, végleg elhagyta hazáját egy új élet reményében.

articleinline.jpg

 Hogy hova indult? Amerikába, a New York-i Ellis Szigetre. A remény, a küzdelem, a megpróbáltatás és a könnyek hazájába. Tizenkét napon keresztül utaztak és a Karácsonyt is a gőzhajón töltötték.

 

 Mielőtt Ellis Sziget megnyílt, közel 8 millió bevándorló érkezett már New York-ba. A nagy számban érkező bevándorló miatt, a szövetségi kormány létrehozta az első ellenőrző állomást a szigeten, mely 1892. január 1-jén ünnepélyes keretek között nyílt meg s ebben az évben közel 450 000 emigráns haladt át rajta.

 

 De a legelső Annie Moore volt (írásos emlék bizonyítja). Egy fiatal s rettentően bátor lány. Egy lány, aki emlékére szobrot emeltek Ellis Szigeten és Írországban a Cobh rakparton is.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Pásztorpite (hagyományos és vegetáriánus)

2016. szeptember 02. 21:28 - Gastrolta.

 Ma brit napot tartottunk. Nosztalgiáztunk A Férj-el, hogy amikor még a szamárlétra második fokánál tartottunk és éjszakai árufeltöltőként dolgoztunk egy Tesco Extra-ban, mennyire finom Cottage Pie-t (Pásztorpite) készített a kedves, cornish (Cornwall-ban éltünk három és fél évig) szakács. Nagyon értett a tradicionális brit ételekhez. A humora, az pedig nagyon angol volt, de kedvelt minket, a többi cornish kollégával együtt, ami igen meglepő volt a cornish mentalitásból kiindulva. A fotókat is próbáltam olyan nosztalgikusra "venni".

 

 Érdekes történet az övék, mert nem vallják magukat sem angolnak, sem britnek, sem walesi-nek. Ők a Cornish-ok. Még saját nyelvük is volt, amit mára már csak a nagyon idős korosztály beszél, de egyáltalán nem hasonlít az angol nyelvre. Nagyon érdekes. Ismertünk olyan embert is, aki sosem hagyta el életében Corwall-t és kizárólag cornish ételeket volt hajlandó enni. 

 Akit érdekel, itt olvashat Corwall-ról és a cornish-okról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cornwall

 

 

 Hagyományos Pásztorpite A Férj-nek:

_dsc1833.jpg 

 

 Egy nagy fej vöröshagymát felaprítottam, majd 5 percig pirítottam forró olívaolajon. Ezután hozzáadtam 500 g darált Aberdeen Angus steak-et (eredetileg Skóciából származó, fekete vagy vörös marha. Mára már szinte mindenütt fellelhető. A briteknél a legnépszerűbb ez a fajta) és barnára pirítottam. Hozzáadtam továbbá 50 g mirelit zöldborsót, 2 db friss sárgarépát kockázva, 1/2 zöld kaliforniai paprikát szintén kockázva és 3 db fokhagymát zúzva. Sóval, borssal, őrölt csemegepaprikával, friss kakukkfűvel és 1 ek paradicsompürével ízesítettem. Felöntöttem egy nagyon kevés vízzel, majd 10 percet főztem a szószt. Miután elkészült egy kerámiatepsibe öntöttem és a tetejére simítottam 500 g burgonyából készített burgonyapürét.

 A britek nem olyan burgonyapürét készítenek, mint mi, ők csak vajat tesznek az összetört burgonyához. Én még 2 ek créme fraicé-t is adtam hozzá.

 Nagyon ízletes, ha 1 dl vörösbort öntünk a pirított hagymához és utána adjuk hozzá a darált húst. Illetve 1-2 babérlevél a szósszal együtt főzve, szintén kiváló ízt ad neki. Sajnos A Férj nem szereti ezt a változatot.

 Alufóliával letakartam és 180 fokon 30 percig sütöttem, majd levettem az alufóliát és tovább sütöttem, míg a teteje szép barnává nem változott.

 Párolt zöldborsót, sárgarépát és kelbimbót adtam hozzá, amit egy kevés fokhagymás vajjal bolondítottam meg.

 

 

Vegetáriánus Pásztorpite:

 _dsc1849.jpg

 Elkészítése annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a húst 500 g vörös lencsével helyettesítettem. Pluszban került bele 4 db kicsi szilva paradicsom (San Marzano fajta), 2 db babérlevél, cayenne-i bors és egy kevés őrölt kömény. 

 A köret, a sütési idő- és praktika is teljesen megegyezik a  hagyományos pásztorpitéével. 

 Kevés Cheddar sajttal tovább lehet fokozni mindkettőnél az ízélményt. Vagy a burgonyapürébe keverve, vagy a tetejére szórva, miután levettük az alufóliát.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Gombás polenta (puliszka)

2016. szeptember 01. 20:35 - Gastrolta.

 Sikerült rábeszélnem A Férj-et, hogy kóstolja meg a polentát. Kihasználtam a kiváló lehetőséget, mert történt a minap, hogy zöldséges kuszkusz-t készítettem magamnak és egy óvatlan pillanatban arra lettem figyelmes, hogy A Férj jóízűen kanalazgatja. Majd megszólal: "Eper (az ugyebár én volnék) nekem is csinálsz ilyet holnap?" Nem akartam hinni a fülemnek! Tündöklő, képzeletbeli fűszerglóriám, majd leesett, akkora meglepetés ért a kérdés hallatán.

 Nos nem is kellett ennél több, nagy vonalakban elmagyaráztam, hogy mi is az a polenta és azt is elárultam, hogy szintén alacsony kalóriatartalmú, mint a kuszkusz, ami ugye égető fontosságú a jelenlegi közös diétánk végett. Annyira jól sikerült az információ átadása, hogy rábólintott a polentára.

 Magamnak természetesen hús nélkül, A Férj-nek azzal együtt készítettem.

 A polenta:

_dsc1506_1.jpg

 250 g polentát forró vízben 3 percig főztem, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós. Majd belesimítottam egy kerámia tepsibe és félretettem. 250 g gombát felszeletelt gombát, 1/2 zöld kaliforniai paprikát, néhány szem színes koktélparadicsomot 1 ek forró olívaolajon elkezdtem pirítani. Nagyon kevés vizet öntöttem alá, (de tényleg keveset, mert a paradicsom kellő levet enged) és 15 percig pároltam. Sóval, borssal, füstölt paprikával, cayenne-i borssal és 1 ek édesanyám által készített házi paprikalekvárral (piros arany, csak mi nem úgy hívjuk) ízesítettem. Majd a polenta tetejére kanalaztam. 30 g (nem elírás!) parmezánnal hintettem meg és 175 fokon 15-20 percig sütöttem. Amikor elkészült egy órát állni hagytam. Friss zsázsával tálaltam.

 A Férj-nek pullyka szelettel kínáltam:

_dsc1659.jpg

 Egy serpenyőben 1 tk szőlőmagolajon megpirítottam 30 g (nem elírás!) panchetta-t. Kiszedtem a zsiradékból, majd a besózott és borsozott pulyka szeleteket megsütöttem a zsiradékon. Amikor majdnem elkészült mindkét oldalát füstölt paprikával szórtam meg és egy-egy percig sütöttem mindkét oldalát.

 Tálaláskor megszórtam friss zsázsával és panchetta-val, ami lemaradt a fotóról, mert miután befejeztem jutott eszembe, hogy azt még rá kellett volna szórni.

 A visszajelzés pozitív volt, A Férj-nek nagyon ízlett.

 Ez az adag 4 személyes. 1 adag 141 kcal-t tartalmaz (hús nélkül). 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek
süti beállítások módosítása