Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Citromos sütemény, cukormázzal

2016. június 30. 22:23 - Gastrolta.

 Édességre vágytam. Nem gondolkodtam sokáig, sütöttem egy mennyei citromos süteményt. Amilyen egyszerű, olyan ízletes. Aki szereti a citromos finomságokat, annak nagyon ajánlom. Az abbahagyhatatlan sütemények közé sorolandó.

_dsc3916.JPG

 

Így készítettem: 

 A sütőt előmelegítettm. 3 db tojást, 150 g cukorral, 3 db citrom reszelt héjával és egy tk vaníliaaromával 10 percig kevertem a robotgép legnagyobb fokozatán. Majd hottáadtam 150 g olvasztott vajat és 1 db citrom levét, alaposan kifacsarva és még 3-5 percig kevertem, ezúttal kisebb fokozaton.

 Hozzákevertem óvatosan 180 g lisztet és 1 tk sütőport. Kivajazott és lisztezett formába öntöttem, majd addig sütöttem, míg szép aranybarnává változott a teteje. Tűpróbát ne feledjük!

 

A citromos cukormáz:

 225 g porcukrot elkevertem egy egész citrom levével, szintén alaposan kifacsarva. Gyönyörű, selymes mázt kaptam. Ezzel megkentem a kissé kihűtött sütemény tetejét, majd ehető ezüst gyöngyökkel díszítettem.

_dsc3748.JPG

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

Marhaszelet Tajine-ban, zöldségekkel

2016. június 30. 17:38 - Gastrolta.

 Ma, ismét elővettem a tajine-t (tázsin). Nagyon szeretek benne főzni, mert elképesztő ízkavalkád lesz a végeredmény. Az enyém nem agyagból készült, hanem cserépből, de ez is nagyszerű, és A Férj megőrül a benne készült ételekért.

_dsc3544.JPG

 

 A tajine-t Marokkóban, Algériában, és Észak-Afrikában használják. Egy csúcsos, agyag-vagy cserépedény, melyben lassan párolódik az étel és így az ízek is sokkal intenzívebbek lesznek, mert párát egyáltalán nem enged ki. Hasonló, mint az öntöttvas edények (a legjobb barátaim a konyhában), viszont fele annyi idő alatt készül el benne az étel, még lassú tűzön is és sokkal intenzívebb lesz az ízhatás. A legtökéletesebb kuszkusz, tajine-ban készül.

 A benne készült fogást is Tajine-nak hívják. Tálaláskor is ebben az edényben szolgálják fel az ételt. Ha több személyes, akkor körbeülik, és mindenki a tajine-ból eszik. De, van egyszemélyes, kicsi tajine edény is. 

 Marokkó keskeny utcáin szinte minden sarkon árulják (már-már erőszakosan próbálják az emberre tukmálni, a többi kacattal egyetemben), csodás mintázatokkal. Ha mégegyszer eljutok Marokkóba (bár azt mondtam soha többé), biztosan hozok egy igazi, agyag tajine-t.

_dsc3485_1.JPG

 

Amit készítettem:

 6 db, vékony marhahús szeletet sóztam, borsoztam, olívaolajjal meglocsoltam és sütőben aranybarnára sütöttem (kb. 20 perc).

 Ez idő alatt olívaolajban egy maroknyi pancetta-t megpirítottam 2 db aprított (kb. 2 cm vastag) sárgarépával. 15 perc után hozzáadtam egy ág friss kakukkfüvet, 1 tk szárított rozmaringot és még 5 percig pirítottam. 

 Az elősütött marhaszeletekkel kibéleltem a tajine-t. Hozzáadtam a pancetta-t és a sárgarépát az olajjal együtt, 2 db zúzott fokhagymát, 1 nagy burgonyát nagy darabokra aprítva (hámozva), 2 db. fehérrépát aprítva (2 cm), 1 db lilahagynát negyedelve, 2 db szárzellert félbevégva. Sóztam, borsoztam, majd a serpenyőbe, amiben pirult a sárgarépa a pancetta-val, öntöttem 0.5 dl vízet, főzőkanállal jól "felkapartam" az alját, és a tajine-ba öntöttem.

 150 C-on 3 órát főztem a sütőben. Céklával kínáltam.

_dsc3460.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Padlizsángombóc, paradicsomszósz, házi tagliatelle

2016. június 30. 16:37 - Gastrolta.

 A hűtőben két gyönyörű padlizsán arra várt, hogy valami finomság készüljön belőlük. Rántva nemcsak hogy unalmas számomra, de személy szerint úgy gondolom, hogy a panír elveszi az értékes ízét. Padlizsánkrém sem jöhetett szóba, mert főételt szerettem volna ebédre. Nos, addig-addig kutakodtam, gondolkodtam, kombináltam, hogy ezt hoztam ki a két csodaszép padlizsánomból. 

_dsc3391.JPG 

 Padlizsángombócok:

 A két közepes méretű padlizsánt meghámoztam, felkockáztam és sütőben (zsíradék nélkül), aranybarnára sütöttem. Miután elkészült, hagytam picit hűlni, majd botmixerrel pépesítettem. Adtam hozzá 1 nagyobb ág friss kakukkfű összes kicsiny levélkéjét, 4 db fekete olívabogyót, szeletelve, 2 gerezd fokhagymát zúzva, majd ismét a botmixerrel kevertem kicsit. Aztán került még bele 70 dkg reszelt parmezán, kb. 1/2 tk szárított rozmaring, 3 ek zsemlemorzsa, szerecsendió, só, bors. Majd kicsi gombócokat formálam és szőlőmagolajban kisütöttem őket. Vigyázat, mert a gombócok igen puhák, óvatosan kell bánni velük.

 

 Paradicsomszósz: 

 Olívaolajon megpirítottam 1/2 aprított lilahagymát. Amikor szép, üvegesre pirult, hozzáadtam 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1/2 friss piros chilli paprikát és még kb. 2-3 percig pirítottam. Majd 1 konzerv aprított paradicsomszószt (400 ml) öntöttem hozzá. Sóztam, borsoztam és kb. 20 percig főztem, alacsonylángon, néha megkeverve. Amikor elkészült, lezártam alatta a tüzet, hozzáadtam 3 db fekete olívabogyót szeletelve, és 1 ek friss bazsalikomot aprítva.

 

 Tagliatelle:

 100 g 00-ás lisztből egy tojással tésztát gyúrtam. 30 percet pihentettem a bucit a hűtőben, majd tésztagéppel tagliatelle-t készítettem belőle. 2.5 percig főztem, és a forró, sós vízből közvetlenül a paradicsomszószba tettem a tésztát. Óvatosan megkevertem. Tányérba szedtem, padlizsángombócokat raktam a tetejére és parmezánt reszeltem rá.

_dsc3368.JPG

Szólj hozzá!

Tejszínes málnatorta

2016. június 26. 20:50 - Gastrolta.

 Utóbbi vásárlásom alkalmával, nemcsak a grillserpenyőbe szerettem bele, hanem azokba a csodaszép málnákba, amit a gyümölcs sorban találtam. Csak pakoltam a bevásárlókocsiba, gondolván, hogy valami úgy is lesz velük, ha más nem, nasinak elfogyasztjuk A Férj-el.

 Gondoltam egyet és összedobtam egy málnatortát, miután A Férj elment dolgozni.

 Sütöttem egy piskótát. 3 db tojás, 3 ek porcukor, vanília aroma ízlés szerint, 3 ek liszt, 1/2 tk sütőpor, 1 ek jó minőségú cukrozatlan kakaópor. Miután a piskóta elkészült, kihűtjük.

 Szerintem a legjobb házi piskóta titka, hogy a cukrot az egész tojásokat és (ennél a receptnél) a vanília aromát, pontosan 20 percig keverjük robotgéppel, a legnagyobb fokozaton. Én a piskótát mindig így csinálom, és nagyon finom, puha lesz az állaga.

 A krém: 600 ml tejszínt, 4 ek porcukorral, 35 dkg friss málnával összekeverünk robotgéppel. Végül hozzáadunk egy tasak feloldott porzselatint és ismét keverünk egy kicsit rajta a géppel. Az egészet a kakaós piskóta tetejére öntjük és hűtőbe tesszük minimum 2 órára. 

 Olvasztott 70%-os étcsokoládéval, friss málnával, ehető ezüst gyöngyökkel és rózsaszín kristálycukorral díszítjük. De, a díszítés egyéni, ahogy tetszik.

_dsc3295.JPG

malnatorta.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: málna Desszertek

Sült csirkecombok vele sült zöldségekkel

2016. június 26. 14:58 - Gastrolta.

 A Férj vasárnapi ebédje. 

 A sütőt előmelegítettem ez előkészítés kezdetén.

 6 kicsi csirkecombot használtam. Én a bőrt eltávolítottam róluk sütés előtt, mert A Férj nem szereti. 1 db nagyobb burgonyát meghámoztam és felkozckáztam, 2 db sárgarépát felszeleteltem és egy kevés zellergumót szintén kicsiny kockákra vágtam.

 Kerámia tepszibe halmoztam az aprított zöldségeket, sóztam ízlés szerint. A csirkecombokat beirdaltam, majd sóztam és a zöldségek tetejére fektettem. Alufólia alatt kb. 30 percet sütöttem, majd alufólia nélkül még kb. 15 percet.

 A sütési idő függ a hús minőségétől is. Itt gondolok arra, hogy milyen idős vagy fajta volt a madár. Házi vagy bolti csirke, esetleg tyúk...stb.

 A burgonyánál azért írtam, hogy meghámozom, mert én gyakran a héjával együtt sütöm vagy főzöm és úgy is fogyasztjuk el. Ízlés kérdése.

_dsc3256.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Paradicsom, mozzarella, grillezett kukoricakenyéren, friss bazsalikommal és olívaolajjal

2016. június 25. 20:25 - Gastrolta.

 Ki nem állhatom a bevásárlást. Számomra az egyik legnagyobb "szívás" a mindennapokban. Pontosan ezért szigorúan heti egy alkalommal látogatom meg a bevásárlóközpontokat. 

 Vásárlás közben, viszont mindent alaposan megnézek, elolvasok és a kezembe fogok. A mai bevásárlás alkalmával beleszerettem egy grillserpenyőbe. Ráadásul olyan mázlim volt, hogy még le is volt árazva. Nem is hezitáltam, azonnal bele is tettem a bevásárlókocsimba.

 De, mivel avassam fel a serpenyőt? Azonnal elkezdtek pörögni a gondolataim. Amikor megérkeztem a zöldség sorba, be is pattant az isteni szikra. Friss paradicsom, mozzarella, grillezett kukoricakenyéren, friss bazsalikommal és olívaolajjal megkoronázva.

 Mennyei vacsora volt!

_dsc3134.JPG

 

Szólj hozzá!

Csirkés Tortilla

2016. június 25. 15:06 - Gastrolta.

 Ez amolyan maradék felhasználásos recept, vagy étel, ahogy tetszik.

 A tegnapi LA salátából maradt némi fűszeres csirkemell. Ma fel kellett használnom. Ezért A Férj csirkés tortilla-t kapott ebédre. 

 Jól megtöltöttem a tortilla-t zöldségekkel (uborka, saláta, paradicsom, kápia paprika, lilahagyma, vízitorma), a csirkemellel és némi majonézzel. Ez az az étel, amit sajnos nem lehet kulturáltan enni, de A Férj, így is nagyon élvezte.

_dsc3083.JPG

Szólj hozzá!

LA stílusú csirkemell saláta

2016. június 24. 18:04 - Gastrolta.

 A Férj-et szerettem volna meglepni, valami könnyű salátával. Régebben is olvastam már erről a receptről és most ismét a szemem elé került. Gondoltam, hm, miért ne, kipróbálom.

 Sajnos sikertelennek bizonyult, A Férj azt mondta, hogy neki nagyon nem ízlik és nem tudja megenni. Mivel ételt nem szeretek kidobni, ezért felajánlottam a lakótársamnak. Csodával határos módon, neki annyira ízlett, hogy azt mondta olyan érzése van, mintha étteremben ebédelt volna. Ez igen elismerő volt számomra és amolyan elégtétel is, a kisebb kudarc miatt A Férj kapcsán.  

 Jamie Oliver recept, néhány változtatással:

Pulyka helyett csirkemellet használtam (bár a receptben írja, hogy utóbbival is jó). A csirkemelleket jobban meglocsoltam olívaolajjal és kb. 30 percig sütöttem, majd félidőben megfordítottam őket. Csak 1 db avokádót, i db lime-ot adtam az öntethez és koriander helyett petrezselymet használtam. Illetve a grapefruit-ot teljesen kihagytam. Az  öntet egyébkét mennyei. Kiváló mártogatós és salátaöntet is egyben. Az egy egész chilli-t viszont soknak találtam, legközelebb csak felet adok hozzá. 

http://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/la-style-turkey-salad/#iIVrRyUVKYbtFuf0.97

_dsc2856.JPG

Szólj hozzá!

Benedek tojás

2016. június 24. 17:43 - Gastrolta.

 Számomra az egyik legnagyobb kihívás a Hollandi mártás elkészítése. Nagyon nehezen találom el a megfelelő textúrát. Sokszor, mikor azt gondolom, hogy, na most jó, abban a pillanatban elkezd "rántottává" alakulni a szépséges mártásom. Mivel imádom a kihívásokat, ezért, ha valami nem sikerül, addig próbálkozom, amíg nem járok sikerrel.

 Ezúttal, igencsak meglepődtem, mert, a második próbálkozás alkalmával sikerrel jártam. 

 Mivel csak magamnak készítettem, ezért gombát használtam, hús helyett.

 Készítettem egy buggyantott tojást (8 és fél percig főztem a tojást). 1 db angol muffin-t kenyérpirítóban átsütöttem. 1 db gombát felszeleteltem és olívaolajon, kicsit megfonnyasztottam. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítettem. A meleg muffin-ra ráhalmoztam a gombát, majd a gomba tetejére helyeztem a buggyantott tojást. Erre jött a szépséges, sárga Hollandi mártás. 

 A Hollandi mártás (2 adaghoz): 2 db tojássárgáját összekevertem 1 ek mustárral (én sárgamustárt használtam, de jó a Dijoni is), mindezt gőzfűrdő felett. A vajat, miután felolvasztottam, szépen lassan a tojásos-mustáros mártáshoz kevertem, de csak adagonként, és folyamatosan keverve. Ha a mártás kezd sűrűsödni, azonnal levesszük a tűzről. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük és rögtön a buggyantott tojás tetejére öntjük.

_dsc2902.JPG

Szólj hozzá!

Marhafarok ragu, avagy Ököruszály

2016. június 24. 00:42 - Gastrolta.

  Ez a fogás egy igazi kihívás volt: Ököruszály, avagy Marhafarok ragu, A Férj-nek. Most először készítettem lassú tűzön húst. 5 órát a sütőben fődögélt. Óránként ellenőriztem és mindíg óvatosan kevertem rajta egyet. A hús, mint a vaj, úgy omlott le a csontról. Tökéletes...csak nem vegáknakFrissen sült baguette-l tálaltam.

_dsc2399.JPG

_dsc2432.JPG


 Egyébként Jamie Oliver recept. Annyit változtattam, hogy fele mennyiséget készítettem és vörösbor helyett rozét használtam, illetve a szárzeller mellett tettem bele zellergumót is.


http://www.jamieoliver.com/…/bee…/insanely-good-oxtail-stew/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása