Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Savanyú leves Erdélyből

2016. október 17. 16:23 - Gastrolta.

 Erdélyből egy kedves ismerősöm vakációzik nálunk. Olyan szerencsés vagyok, hogy egy egész hónapot itt tölt Londonban. Ő nem csupán barát, hanem az erdélyi gasztronómia "tudója" és a tudását, nagy örömömre megosztja velem is.

 Ahogy időm engedi ki fogom próbálni az általuk készített ételeket, kedves "E" segítségével és persze elsajátítani azokat a különleges és egyben gyönyörű szinonimákat, melyeket ők, erdélyiek használnak.

 

_dsc4480.jpg

 

Íme az első alkotás hozzávalói: 

 

2 db sárgarépa (murok)

1 közepes méretű vöröshagyma

1 nagy fehérrépa

1/2 karalábé (közepes nagyságú)

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb csokor petrezselyem

1 ek olaj (nálam szőlőmagolaj)

2 marék rizs

200 ml créme fraiché vagy tejföl

1 db tojássárgája

Bors

Cayenne-i bors

Néhány csepp ecet (opcionális)

 

 

Elkészítés:

 

A sárgarépát, fehérrépát, karalábét, petrezselymet és vöröshagymát aprítógéppel amilyen apróra csak lehet összeaprítom. Ha nincs aprítógép, lereszeljük a zöldségeket.

Majd a forró szőlőmagolajon kb 10-15 percig dinsztelem őket.

A végén, mikor a zöldségek jól átpárolódtak hozzáadom a zúzott és aprított fokhagymát.

Ízlés szerint fűszerezem, hozzáadom a rizst és felengedem kb. 1.5 l vízzel.

Addig főzöm, míg a rizs meg nem puhul.

Összekeverem a créme fraiché-t a tojás sárgájával és hozzáadom a leveshez. Itt két opció lehetséges:

-Ha hagyjuk hűlni a levest (én kb 45 percet hagytam hűlni) és utána adjuk hozzá a tojássárgás-créme fraiche-s keveréket, akkor sima lesz a leves.

-Ha közvetlenül utána, miután a rizs megfőtt, akkor a tojás összeáll és kicsit "rongyos" állaga lesz. De ez ízlés kérdése, ki, hogy szereti.

 

Tálalás előtt néhány csepp ecettel lehet ízesíteni,aki szereti a savanyúbb ízt. 

 

Én a vegetáriánus változatot készítettem. "E" legutóbb borjúhúst tett bele, de szerinte csirkével a legfinomabb. 

Ha hús is kerül bele, akkor a fokhagymával egy időben adjuk hozzá a felkockázott húst, majd fehéredésig/barnulásig pirítjuk, és aztán öntjük fel vízzel.

Ha csirkehússal készítjük bőven lehet hozzá fokhagymát adni.

 

Hálás köszönet a receptért, kedves "E"! Ismét bővült a "kedvenc levesek" repertoárja.

Szólj hozzá!
Címkék: Levesek

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrolta.blog.hu/api/trackback/id/tr5811815367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása