Ma, ismét elővettem a tajine-t (tázsin). Nagyon szeretek benne főzni, mert elképesztő ízkavalkád lesz a végeredmény. Az enyém nem agyagból készült, hanem cserépből, de ez is nagyszerű, és A Férj megőrül a benne készült ételekért.
A tajine-t Marokkóban, Algériában, és Észak-Afrikában használják. Egy csúcsos, agyag-vagy cserépedény, melyben lassan párolódik az étel és így az ízek is sokkal intenzívebbek lesznek, mert párát egyáltalán nem enged ki. Hasonló, mint az öntöttvas edények (a legjobb barátaim a konyhában), viszont fele annyi idő alatt készül el benne az étel, még lassú tűzön is és sokkal intenzívebb lesz az ízhatás. A legtökéletesebb kuszkusz, tajine-ban készül.
A benne készült fogást is Tajine-nak hívják. Tálaláskor is ebben az edényben szolgálják fel az ételt. Ha több személyes, akkor körbeülik, és mindenki a tajine-ból eszik. De, van egyszemélyes, kicsi tajine edény is.
Marokkó keskeny utcáin szinte minden sarkon árulják (már-már erőszakosan próbálják az emberre tukmálni, a többi kacattal egyetemben), csodás mintázatokkal. Ha mégegyszer eljutok Marokkóba (bár azt mondtam soha többé), biztosan hozok egy igazi, agyag tajine-t.