Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Tejszínes málnatorta

2016. június 26. 20:50 - Gastrolta.

 Utóbbi vásárlásom alkalmával, nemcsak a grillserpenyőbe szerettem bele, hanem azokba a csodaszép málnákba, amit a gyümölcs sorban találtam. Csak pakoltam a bevásárlókocsiba, gondolván, hogy valami úgy is lesz velük, ha más nem, nasinak elfogyasztjuk A Férj-el.

 Gondoltam egyet és összedobtam egy málnatortát, miután A Férj elment dolgozni.

 Sütöttem egy piskótát. 3 db tojás, 3 ek porcukor, vanília aroma ízlés szerint, 3 ek liszt, 1/2 tk sütőpor, 1 ek jó minőségú cukrozatlan kakaópor. Miután a piskóta elkészült, kihűtjük.

 Szerintem a legjobb házi piskóta titka, hogy a cukrot az egész tojásokat és (ennél a receptnél) a vanília aromát, pontosan 20 percig keverjük robotgéppel, a legnagyobb fokozaton. Én a piskótát mindig így csinálom, és nagyon finom, puha lesz az állaga.

 A krém: 600 ml tejszínt, 4 ek porcukorral, 35 dkg friss málnával összekeverünk robotgéppel. Végül hozzáadunk egy tasak feloldott porzselatint és ismét keverünk egy kicsit rajta a géppel. Az egészet a kakaós piskóta tetejére öntjük és hűtőbe tesszük minimum 2 órára. 

 Olvasztott 70%-os étcsokoládéval, friss málnával, ehető ezüst gyöngyökkel és rózsaszín kristálycukorral díszítjük. De, a díszítés egyéni, ahogy tetszik.

_dsc3295.JPG

malnatorta.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: málna Desszertek

Sült csirkecombok vele sült zöldségekkel

2016. június 26. 14:58 - Gastrolta.

 A Férj vasárnapi ebédje. 

 A sütőt előmelegítettem ez előkészítés kezdetén.

 6 kicsi csirkecombot használtam. Én a bőrt eltávolítottam róluk sütés előtt, mert A Férj nem szereti. 1 db nagyobb burgonyát meghámoztam és felkozckáztam, 2 db sárgarépát felszeleteltem és egy kevés zellergumót szintén kicsiny kockákra vágtam.

 Kerámia tepszibe halmoztam az aprított zöldségeket, sóztam ízlés szerint. A csirkecombokat beirdaltam, majd sóztam és a zöldségek tetejére fektettem. Alufólia alatt kb. 30 percet sütöttem, majd alufólia nélkül még kb. 15 percet.

 A sütési idő függ a hús minőségétől is. Itt gondolok arra, hogy milyen idős vagy fajta volt a madár. Házi vagy bolti csirke, esetleg tyúk...stb.

 A burgonyánál azért írtam, hogy meghámozom, mert én gyakran a héjával együtt sütöm vagy főzöm és úgy is fogyasztjuk el. Ízlés kérdése.

_dsc3256.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Paradicsom, mozzarella, grillezett kukoricakenyéren, friss bazsalikommal és olívaolajjal

2016. június 25. 20:25 - Gastrolta.

 Ki nem állhatom a bevásárlást. Számomra az egyik legnagyobb "szívás" a mindennapokban. Pontosan ezért szigorúan heti egy alkalommal látogatom meg a bevásárlóközpontokat. 

 Vásárlás közben, viszont mindent alaposan megnézek, elolvasok és a kezembe fogok. A mai bevásárlás alkalmával beleszerettem egy grillserpenyőbe. Ráadásul olyan mázlim volt, hogy még le is volt árazva. Nem is hezitáltam, azonnal bele is tettem a bevásárlókocsimba.

 De, mivel avassam fel a serpenyőt? Azonnal elkezdtek pörögni a gondolataim. Amikor megérkeztem a zöldség sorba, be is pattant az isteni szikra. Friss paradicsom, mozzarella, grillezett kukoricakenyéren, friss bazsalikommal és olívaolajjal megkoronázva.

 Mennyei vacsora volt!

_dsc3134.JPG

 

Szólj hozzá!

Csirkés Tortilla

2016. június 25. 15:06 - Gastrolta.

 Ez amolyan maradék felhasználásos recept, vagy étel, ahogy tetszik.

 A tegnapi LA salátából maradt némi fűszeres csirkemell. Ma fel kellett használnom. Ezért A Férj csirkés tortilla-t kapott ebédre. 

 Jól megtöltöttem a tortilla-t zöldségekkel (uborka, saláta, paradicsom, kápia paprika, lilahagyma, vízitorma), a csirkemellel és némi majonézzel. Ez az az étel, amit sajnos nem lehet kulturáltan enni, de A Férj, így is nagyon élvezte.

_dsc3083.JPG

Szólj hozzá!

LA stílusú csirkemell saláta

2016. június 24. 18:04 - Gastrolta.

 A Férj-et szerettem volna meglepni, valami könnyű salátával. Régebben is olvastam már erről a receptről és most ismét a szemem elé került. Gondoltam, hm, miért ne, kipróbálom.

 Sajnos sikertelennek bizonyult, A Férj azt mondta, hogy neki nagyon nem ízlik és nem tudja megenni. Mivel ételt nem szeretek kidobni, ezért felajánlottam a lakótársamnak. Csodával határos módon, neki annyira ízlett, hogy azt mondta olyan érzése van, mintha étteremben ebédelt volna. Ez igen elismerő volt számomra és amolyan elégtétel is, a kisebb kudarc miatt A Férj kapcsán.  

 Jamie Oliver recept, néhány változtatással:

Pulyka helyett csirkemellet használtam (bár a receptben írja, hogy utóbbival is jó). A csirkemelleket jobban meglocsoltam olívaolajjal és kb. 30 percig sütöttem, majd félidőben megfordítottam őket. Csak 1 db avokádót, i db lime-ot adtam az öntethez és koriander helyett petrezselymet használtam. Illetve a grapefruit-ot teljesen kihagytam. Az  öntet egyébkét mennyei. Kiváló mártogatós és salátaöntet is egyben. Az egy egész chilli-t viszont soknak találtam, legközelebb csak felet adok hozzá. 

http://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/la-style-turkey-salad/#iIVrRyUVKYbtFuf0.97

_dsc2856.JPG

Szólj hozzá!

Benedek tojás

2016. június 24. 17:43 - Gastrolta.

 Számomra az egyik legnagyobb kihívás a Hollandi mártás elkészítése. Nagyon nehezen találom el a megfelelő textúrát. Sokszor, mikor azt gondolom, hogy, na most jó, abban a pillanatban elkezd "rántottává" alakulni a szépséges mártásom. Mivel imádom a kihívásokat, ezért, ha valami nem sikerül, addig próbálkozom, amíg nem járok sikerrel.

 Ezúttal, igencsak meglepődtem, mert, a második próbálkozás alkalmával sikerrel jártam. 

 Mivel csak magamnak készítettem, ezért gombát használtam, hús helyett.

 Készítettem egy buggyantott tojást (8 és fél percig főztem a tojást). 1 db angol muffin-t kenyérpirítóban átsütöttem. 1 db gombát felszeleteltem és olívaolajon, kicsit megfonnyasztottam. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítettem. A meleg muffin-ra ráhalmoztam a gombát, majd a gomba tetejére helyeztem a buggyantott tojást. Erre jött a szépséges, sárga Hollandi mártás. 

 A Hollandi mártás (2 adaghoz): 2 db tojássárgáját összekevertem 1 ek mustárral (én sárgamustárt használtam, de jó a Dijoni is), mindezt gőzfűrdő felett. A vajat, miután felolvasztottam, szépen lassan a tojásos-mustáros mártáshoz kevertem, de csak adagonként, és folyamatosan keverve. Ha a mártás kezd sűrűsödni, azonnal levesszük a tűzről. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük és rögtön a buggyantott tojás tetejére öntjük.

_dsc2902.JPG

Szólj hozzá!

Marhafarok ragu, avagy Ököruszály

2016. június 24. 00:42 - Gastrolta.

  Ez a fogás egy igazi kihívás volt: Ököruszály, avagy Marhafarok ragu, A Férj-nek. Most először készítettem lassú tűzön húst. 5 órát a sütőben fődögélt. Óránként ellenőriztem és mindíg óvatosan kevertem rajta egyet. A hús, mint a vaj, úgy omlott le a csontról. Tökéletes...csak nem vegáknakFrissen sült baguette-l tálaltam.

_dsc2399.JPG

_dsc2432.JPG


 Egyébként Jamie Oliver recept. Annyit változtattam, hogy fele mennyiséget készítettem és vörösbor helyett rozét használtam, illetve a szárzeller mellett tettem bele zellergumót is.


http://www.jamieoliver.com/…/bee…/insanely-good-oxtail-stew/

Szólj hozzá!

Kardhalsteak, alaszkai vadlazac helyett

2016. június 24. 00:32 - Gastrolta.

 Lazacot szerettem volna vásárolni A Férjnek. Sajnos nem volt alaszkai vadlazac, sem pedig olyan, amit szívesen megvásároltam volna. Csupa halvány rózsaszín, sápadt, vékonyka filék. Teljesen tanácstalan voltam. A halárus fiú észrevéve hezitálásomat, készségesen felajánlotta segítségét, és fel is világosított, hogy azért nincs alaszkai vadlazacuk, mert 20 fonttól kezdődik kilója és kizárólag különleges alkalmakkor, mint pl. a Karácsony tartanak. Helyette a kardhalat ajánlotta. Hatalmas, filék sorakoztak ízlésesen a tört jégen, gondoltam egy próbát megér. Spanyolországi vakációnk alkalmával a férj már kóstolta és ízlett neki,  ennek fényében bíztam benne, hogy az én verzióm is elnyeri majd a tetszését. Így is történt. 

 Dióolajban megsütöttem a hal mindkét oldalát (fedő alatt szigorúan, mert fröcsög, annak ellenére, hogy felitattam a felesleges nedvességet). Sóztam, borsoztam és csipet cayenne-i borssal bolondítottam meg. Tálaláskor a serpenyőben maradt olajjal meglocsoltam a steak tetejét. Friss, vegyes salátával tálaltam.

_dsc2274.JPG

 

Szólj hozzá!

Szarvasburger

2016. június 24. 00:08 - Gastrolta.

 A Férj egyik vasárnapi ebédje. Féltem, hogy nem lesz sikeres, mert nincs oda a vadhúsért. De, nagyon ízlett neki.

 A szarvasburgereket készen vásároltam. Egy kevés pancetta-t megpirítottam, majd kiszedtem a szalonnákat. A szalonna zsírját felöntöttem szőlőmag olajjal és megsütöttem benne a húspogácsákat. 1 lilahagymát felszeleteltem, majd cukorral, olajban karamellizáltam. Sajttal együtt grilleztem meg a hamburger bucikat egy kevés fokhagymás olívaolajjal megbolondítva. Majd adtam hozzá friss jégsalátát, paradicsomot és édes hagymát.

_dsc2190.JPG

Szólj hozzá!

Rántott tök

2016. június 23. 23:55 - Gastrolta.

 A Férj rántott tököt óhajtott vacsorára. Néha olyan dolgokat kér enni, hogy teljesen letaglóz vele.
Szerencsére csodaszép tököt sikerült vásárolnom, így kívánsága teljesült.
A tököt, hagyományos-és céklás tartármártással, illetve édes piccalilli-vel tálaltam. Utóbbit én nagyon szeretem.

 A Piccalilli-ről itt olvashattok:

http://legalizabb.blogspot.co.uk/2013/06/piccalilli.html

http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/jamie-s-piccalilli/#MSCtAsgPhK6W4Ave.97

 

_dsc2057.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása