Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Narancsos, fahéjas kalács-pirítós

2016. július 09. 10:48 - Gastrolta.

 Sikerült a nyár közepén Karácsonyi hangulatot varázsolnom. De, ha nem csinálnék ilyeneket, akkor nem is lennék önmagam, és ezt a tényt, a hozzám közel állók tudják a legjobban.

 Mennyei reggelit készítettem, aminek a látványa is hízlal, de ha az ember megérzi a fenséges illatokat, ami belengi sütés közben a konyhát, garantáltan nem fog senki ellenállni, ha többért nem, csak egy falat erejéig megkóstolja mindenki.

_dsc5228.JPG

 

 Ahogy készült: 

 4 egész tojást, 250 ml tejet, 1 egész narancs héját, 125 ml friss narancslevet, 1 ek vanília aromát, 1/2 ek fahéjat, 2 ek cukrot és végül egy csipet sót jól összekevertem.

_dsc5131.JPG

 Kivajaztam egy kerámia tepszit. Majd 1 egész fonott kalácsot (én készen vásároltam, de természetesen a házi a legjobb, illetve bármilyen töltelék nélküli maradék kalács is tökéletesen megfelel) 1 cm vastag szeletekre vágtam és egymásra fektettem a kivajazott tepsziben. Lassan és egyenletesen ráöntöttem a folyadékot, hogy a szeletek minél többet szívjanak be magukba. Ezután sütőbe raktam és alacsony hőfokon addig sütöttem, míg a szeletek meg nem barnultak. 

 Gyümölcssziruppal és friss narancsal tálaltam. Juharszirupot is lehet használni, illetve, aki szereti mazsolát is szórhat a tetejére.

_dsc5194.JPG

Szólj hozzá!

Sertésoldalas tajine-ban, velesült burgonyával

2016. július 08. 18:32 - Gastrolta.

 A Férj bordát óhajtott. A kérés még annyival bővült, hogy tajine-ban készítsem, mert "úgy annyira finom". 

 A britek másképp dolgozzák fel a húsokat. Emiatt a borda is szinte csontból áll, minimális hússal. Ők grillezik és nem olyan formában készítik, ahogy mi. A hentesnél lehet szebb darabokat kapni azért, szóval nincs minden veszve. 

_dsc5063.JPG

 Kb. 8 db bordával kibéleltem a tajine-t. Majd sóztam. 2 nagyobb burgonyát nagy darabokra vágtam. 1 nagy vöröshagymát felszeleteltem, szintén vastagabb szeletekre. A bordákra kerültek a hagymaszeletek, majd a burgonya, amit szintén sóztam. Kb. 3 dl vízzel felöntöttem.

Egy kistálba öntöttem 4 ek mandulaolajat, adtam hozzá frissen őrölt fekete borsot, cayenne-i borsot, összekevertem és rákanalaztam a burgonya tetejére. 1.5 órán keresztül sütöttem, alacsony hőfokon. 

 Az eredmény: "imádom", mondta a Férj.

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

Vegetáriánus Paella

2016. július 08. 18:13 - Gastrolta.

 Valami színesre vágytam. Olyasmire, ami ellensúlyozza a jelenlegi (de, csak a jelenlegi, mert amúgy imádom) pocsék, brit időjárással együtt járó letargikus hangulatomat. 

 Egyszer már készítettem paella-t és imádtam. Annyira rákészültem, hogy egyenesen Spanyolországból rendeltem egy paella serpenyőt. A paella isteni lett, viszont a serpenyő megszűnt létezni egy használat után. A bevonat teljesen lekopott róla a mosogatásnál, sajnos a szemétben végezte emiatt. De, nem búsúltam, mert a paella mennyei volt!

_dsc5019.JPG

 Ezúttal így készítettem:

 1 közepes vöröshagymát felkockáztam és 5 percig pirítottam kb. 4 ek olívaolajban. Majd felkockáztam 1 kicsi cukkinit, 1 kicsi padlizsánt (ne hámozzuk meg!), 1 sárga kaliforniai paprikát, 1 kápia paprikát és 1 zöld chillit, majd hozzáadtam a hagymához és további 5 percig pirítottam.

 Ezután fűszereztem: 3 db zúzott fokhagymával, 3 db szárított babárlevéllel, 1/2 tk cayenne-i borssal, 1/2 tk füstölt paprikával, 1 csipet sáfránnyal, sóval és 1 csipet paella fűszerkeverékkel, amiben csak zöldségek vannak (napon szárított paradicsom, szárított piros paprika, hagyma, paradicsom, fokhagyma, petrezselyem, sáfrány, fekete bors, füstölt paprika és zeller mag) ízesítettem.

 Hozzáadtam 225 g paella rizst és felöntöttem 600 ml forró vízzel. A legkisebbre állítottam a tűzhelyet, és addig főztem, míg a folyadékot be nem szívta a rizs. A végén hozzáadtam 7-8 koktélparadicsomot (színeset), 1 csokor friss, aprított petrezselymet, 1 maréknyi fekete olívabogyót, és néhány articsóka szívet. 1/2 citromot negyedeltem ebből kettőt a paella tetejére facsartam.

 Azonnal tálaltam. A petrezselymet korianderrel is helyettesíthetjük.

_dsc5025.JPG

Szólj hozzá!

Spaghetti alla limone, avagy a Citromos spaghetti

2016. július 06. 16:04 - Gastrolta.

 Utolsó munkanap a héten. Nagyszerű! Így már nem is hat gyötrelmesen a tudat, hogy az újabb 4 órás szünet, egyszer véget és és be kell fejezni a műszak második felét. 

 Ma olvastam egy cikket, hogy a legújabb kutatások szerint a tészta mégsem hízlal. Reggel óta pörögtek a gondolataim, hogy valami tésztát kell készítenem a szünetemben. No, nem azért, mert ezt a cikket olvastam, hanem egész egyszerűen azért, mert a tészta a szenvedélyem.

_dsc4824.JPG

Citromos spaghetti:

 

 100 g 00-ás lisztből, 1 tojásból és némi langyos vízből tésztát gyúrtam. A tésztabucit 20 percet pihentettem a hűtőben, majd tésztagéppel kinyújtottam és spaghetti formára vágtam. 2 percig főztem sós, lobogó vízben.

_dsc4776.JPG

 4 ek olívaolajat melegítettem, majd hozzáadtam 2 egész citrom levét és húsát is, illetve 100 g parmezánt. Kevertem, míg felolvadt a sajt, és szép, krémes állagot nem kaptam. Sóztam, borsoztam. A legvégén egy nagyobb csokor friss bazsalikomot aprítva hozzákevertem és közvetlenül a főzővízből hozzáadtam a spaghetti-t.

 Fontos, hogy a citromos-parmezános szószt, egy időben készítsük a tésztával. Azonnal tálaljuk.

 

 

Szólj hozzá!

Amikor a szünet 4 óra hosszú...

2016. július 05. 14:55 - Gastrolta.

 Ma, amikor rákanyarodtam a Szent Péter utcára (St Albans, Hertfordshire), boldogan nyugtáztam, hogy a pék sátor ismét kint van és nekem van 12 percem a végállomáson. Leállítottam a buszt és rohantam is a standhoz, hogy vásároljak valami finomságot.

 A választék, mint égen a csillag. Szebbnél-szebb kenyerek, péksütemények, amit az ember fantáziája megenged. Fantasztikus, kézzel készült pékárut kínálnak.

 Nagy nehezen leküzdöttem, a "mindenből egyet késztetést" és gyorsan választottam egy Francia Kovászos Kenyeret, egy Olívaolajos-Rozmaringos Bucit, majd egy Sajtos-Paradicsomos Focaccia-t is. Utóbbi sajnos annyira kínálta magát, hogy gyorsan belemajszoltam.

_dsc4653.JPG

_dsc4658.JPG

_dsc4643.JPG

 

Végül, az egyszerű, de nagyszerű ebéd:

_dsc4746.JPG

 

 Színes koktélparadicsomokat grilleztem, kevés olívaolajon. Sóztam, borsoztam.

 Francia kovászoskenyeret meglocsoltam olívaolajjal, bedörzsöltem néhány grillezett paradicsommal végül parmezánt és friss bazsalikomot szórtam a tetejére.

 Olívaolajos-rozmaringos bucit szintén meglocsoltam olívaolajjal, bedörzsöltem grillezett paradicsommal. Ráfektettem 2 vastagabb szelet mozzarella-t, majd erre halmoztam még grillezett paradicsomot, olívabogyót, végül friss bazsalikommal szórtam meg.

 Természetesem a megkezdett alapanyagok sem mentek veszendőbe, a Focaccia-hoz nagyon illett és még vacsorára is maradt!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása