Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Lencsesaláta sütőtökkel

2016. szeptember 25. 21:20 - Gastrolta.

 Ismét elérkezett a sütőtök szezon. Juhéj! Nagyon szeretem.

 Voltaképp egy gyümölcs, amit zöldségként használunk a paradicsomhoz hasonlóan. Magas karotin tartalma mellett kiváló c-vitamin, vas, foszfor és kalcium forrás.

 Elkészítési módja igen változatos. Bevallom erre a tulajdonságára csak akkor jöttem rá, amikor belevágtam a vegetáriánus életmódba. Előtte csak a sütőben sütött formáját fogyasztottam. Viszont ahogy egyre jobban megismertem, annál jobban megkedveltem s bevontam ételkészítési kísérletezgetéseim repertoárjába. Anno a krémlevessel kezdtem, aztán főfogások alapanyagaként használtam. Vegetáriánus fasírozottat is készítettem belőle, vagy A Férj nagy meglepetésére, köretet a sült húshoz.

 

 Ezúttal köretként használtam:

_dsc4346.jpg

 

 250 g lencsét 4-5 órára beáztattam, majd feltettem főni. Hozzáadtam 1 gerezd zúzott, aprított fokhagymát, 1 ek szárított kakukkfüvet (friss még jobb, nekem most ez volt itthon), 3 db babérlevelet, majd sóztam, borsoztam. 

 Egy kisebb sütőtököt meghámoztam, apró kockákra daraboltam. Tepsibe tettem, meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és meghintettem egy kevés sóval. Letakartam alufóliával, majd 180 fokon kb. 30 percet sütöttem.

 Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítettem. Hozzáadtam 1/2 vöröshagymát apróra kockázva, 1 közepes sárgarépát szintén kockázva és kicsit megsóztam. Folyamatok kevergetés mellett 5 percig pirítottam és ezt követően felöntöttem egy kevés vízzel, amit hagytam teljesen elpárologni. Ekkor hozzáadtam két apróra vágott szárzellert, majd 3 percig tovább pároltam.

 A lencséről leöntöttem a levet  és eltávolítottam a babérleveleket. Hozzákevertem 2 ek mustárt és megsóztam. Majd hozzáadtam a párolt hagyma-sárgarépa-szárzeller triót és néhányat kevertem rajta.

 A sült tökkockákkal tálaltam. 

 

Szólj hozzá!

Vegyes gombamártás kuszkusszal

2016. szeptember 22. 19:27 - Gastrolta.

 <a href="http://www.bloglovin.com/blog/18255601/?claim=t8rk4wrak8g">Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Nagyon szeretjük a gombát. Én gyakran fogyasztom, hisz vegetáriánus lévén másból kell pótolnom a B-vitamint és a vasat. A gomba kiváló forrása ennek, ezért heti rendszerességgel készítek gombás fogást. Mivel a közös diéta A Férj-el, még mindig tart, ezért  még gyakrabban készítem, hisz ott van még az alacsony szénhidrát tartalma is. 

 

 A ma kora reggeli vásárlásom alkalmával négy különböző fajta gombát vásároltam. Kerti csiperke-, gesztenye-, róka-, és erdei csiperke, de utóbbiban nem vagyok biztos. Gyönyörű, friss árut pakolt a zöldséges fiú, nem tudtam ellenállni a csodás kínálatnak. 

 

 A gombák tiszták voltak, ezért csak konyharuhával áttöröltem őket. Szakács berkekben eléggé megoszlanak a vélemények a gomba mosásával kapcsolatban. Jamie Oliver nem mossa. Raymond Blanc néhányat vízzel tisztít meg. Julia Child, a szakácsok nagyasszonya, aki fél Amerikát megtanította főzni, ő viszont élő adásban vízzel mosta a gombát. Nos, én mikor, hogy. Sokan azért ellenzik, mert rengeteg vizet szív magába a mosással, majd ezzel "felhígítja" az értékes ízeket és szivacsossá válik az állaga. Amiben mindenki egyetért, hogy a gomba kalapját nem szabad meghámozni, mert a legértékesebb íz-,és tápanyagok a hám alatti részen találhatóak. 

_dsc3852.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek
süti beállítások módosítása