Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Zöldséges polenta (puliszka)

2016. augusztus 20. 20:12 - Gastrolta.

 Különleges tökökre leltem a tegnapi vásárlás alkalmával és persze nem tudtam ellenállni színes csábításuknak. Kihívás volt, mert nem nagyon tudtam, hogy milyen tökök is ezek. Persze a címkén fel volt tüntetve, de én szeretem tudni a lehető legtöbbet az újdonságokról, hisz minden nap lehet valami újat tanulni ebben a csodálatos világban.

 Az egyik tök, ami a kosaramba került, a Spaghetti tök (Spaghetti squash). Azért kapta ezt a nevet, mert az állaga valóban olyan spaghetti tészta jellegű. Olyan szálkás. Tésztákhoz kiváló, mert főzés közben hamar krémes állagúvá válik. Igen alacsony a kalóriatartalma. Karotintartalma, viszont nagyon magas.

 A másik két töknek nem találtam magyar megfelelőjét, Gem tök (Gem squash). Talán kicsit hasonlít a japán tökre, de a külső felülete nem bordázott, hanem teljesen sima.

 Amit a Wikipédián találtam róla, hogy két fajtája van. A Cucurbita texana, Dél-és Közép Amerikában jellemző. A Cucurbita fraterna pedig Mexikóban található. Krikettlabda nagyságú és tulajdonképp ugyan az a felhasználási módja, mint a sütőtöknek. 

 Dél-Afrikában is megtalálható, mindkét változat. Szintén főzve és sütve. Ha utóbbi, akkor vajat és barna cukrot használnak ízesítésnek.

 

_dsc0525.jpg

 

 Ahogy készítettem a polentát:

 

_dsc0555.jpg

 1 csésze polentát felöntöttem 750 ml zöldségalaplével (csak zöldségeket tartalmaz, nátrium glutamát, só és minden egyéb mesterséges "vackoktól" mentes: Kallo organic vegetable stock) és 250 ml vízzel. Sóztam, majd 10-15 percet főztem, folyamatos kevergetés mellett, majd félretettem hűlni. Amikor kihűlt hozzáadtam kb. egy csészényi friss spenótlevelet és belesimítottam egy kerámia tepsibe.

 1 ek olívaolajat felhevítettem és megpirítottam 1 közepes, aprított vöröshagymát, majd 2 gerezd zúzott és aprított fokhagymát. Ezt követően hozzáadtam a hagymához a képen látható spaghetti tök felét és egy gem tököt felkockázva. (A maradékot szintén felkockáztam és mélyhűtőbe tettem). Öntöttem egy kevés vizet a tökhöz, és addig pároltam, míg a víz el nem tűnt alóla. Ekkor hozzáadtam egy nagy szilva paradicsomot és néhány színes koktélparadicsomot aprítva. Sóval, frissen őrölt fekete borssal, füstölt paprikával, cayenne-i borssal és szárított oregánóval ízesítettem. 5 percig pároltam a paradicsomot a tökkel, majd levettem a tűzről és egy csokor friss bazsalikomot szórtam rá.

 Az egészet rákanalaztam a spenótos polenta tetejére. Lefedtem alufóliával és kb. 180 fokon 20 percig sütöttem. Majd levettem az alufóliát, megszórtam 1/2 csésze reszelt parmezánnal és visszatettem 5 percre a sütőbe. 

 Miután elkészült 1 órát hagytam állni, majd utána tálaltam.

 

_dsc0647.jpg

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása