Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Sült karfiol és kelbimbó szicíliai módra

2016. augusztus 13. 21:30 - Gastrolta.

 Egy hirtelen ötlettől vezérelve, ma megleptem A Férj-et a munkahelyén és elmentünk ebédelni. Az étteremmel szemben volt egy közel-keleti csemegebolt. Csodaszép gyümölcsökkel és zöldségekkel. Nem bírtam levenni róluk a szememet, így miután befejeztük az ebédet átrohantam és vásároltam néhány dolgot. Többek közt egy szép fej karfiolt és gyönyörű kelbimbót.

 Az eladó hölgy annyira boldog volt, látva, hogy még mindig csak teszem a portékáját a kosaramba, hogy kijött hozzám és megszólított perzsa nyelven. Miután visszakérdeztem angolul, hogy mit is szeretne, akkor döbbent rá, és csodálkozva kérdezte, hogy én nem perzsa vagyok? Nos, felvilágosítottam, hogy nem, de jól esett ez a feltételezés.

 No, de visszakanyarodva a karfiolhoz és a kelbimbóhoz. Egy nagyszerű receptet mentettem el, még réges-rég (Jamie Oliver), most itt volt a kiváló alkalom, hogy elkészítsem. Az eredetiben mazsola is szerepel a hozzávalók között, de én kihagytam, mert nem szeretem.

 

_dsc9715.jpg

 Ahogy készült:

 

 25 g fenyőmagot sütőben megpirítottam (olaj nélkül), majd félretettem. Egy kisebb fej karfiol rózsáira szedtem, a nagyobbakat elfeleztem. 20-25 dkg kelbimbót félbevágtam. Mindkét zöldséget egy nagyobb kerámia tepsibe szórtam. Majd fűszereztem 8-10 szál sáfránnyal, sóval, borssal. Meglocsoltam 1 ek olívaolajjal, 1 ek fokhagymás olívaolajjal, 2 ek gyümölcssziruppal (sweet freedom, ezt használom az alacsony kalóriatartalma miatt) és egy kevés vízzel. Majd sütőben 40-50 percig sütöttem. Az első felében alufólia alatt.

 Melegen tálaltam és megszórtam a pirított fenyőmaggal. Szintén egy olyan étel, ami kiváló köret is egyben, különböző húsételekhez.

 Vegán, gluténmentes és egy adag 336 kalóriát tartalmaz. Az általam használt mennyiségből két személyes adag lett.

Szólj hozzá!

Sütőtökös kuszkusz saláta

2016. augusztus 12. 19:05 - Gastrolta.

 Szigorú diétán vagyok. Napi 1000 kcal és testmozgás...jó sok. Ezért újabb kihíváshoz érkezett konyhai pályafutásom. Betartani az általam felállított mércét és továbbra is egészségesen étkezni. Nem egyszerű, meg kell hagyni.

 Segítségemre ismét Jamie Oliver szolgált. Minden hozzávaló volt itthon, így megúsztam a vásárlást, amit ki nem állhatok. Kisebb változtatásokkal egy fantasztikus salátát sikerült összehoznom.

 

_dsc9528.jpg

Ahogy készítettem: 

 

 Egy kisebb sütőtököt meghámoztam és feldaraboltam (kb. 50-55 dkg lett felaprítva), majd tepsibe tettem, amit sütőpapírral béleltem ki. A tököt megszórtam őrölt köménnyel, frissen őrölt 5 borssal, sóval és 1 ek olívaolajjal meglocsoltam. Sütőbe tettem 50 percre. Én nem fedtem le, de érdemes, mert kicsit megégettem.

 Majd 50 g kuszkuszt tálba tettem és felöntöttem annyi forró vízzel, hogy kb 1 cm magasan lepje el. 10 percet állni hagytam, ez idő alatt teljesen magába szívta a vizet és megpuhult.

 Egy serpenyőben 1 ek vegyes magkeveréket (nálam tökmag, napraforgómag, szezámmag, barna-és arany lenmag. De lehet csak tökmag) olaj nélkül megpirítottam, majd félretettem a tálalásig.

 Fogtam egy nagyobb tálat beletettem a kész sütőtököt, a kuszkuszt, 1 egész piros chillit felaprítva (nem muszáj kimagozni, aki szereti az erőset) és 5 szál friss kakukkfű levélkéit, majd óvatosan összekevertem, hogy a sütőtök ne törjön össze.

 Tálaláskor megszórtam a pirított magvakkal és 1/2 friss citrom levét facsartam a tetejére. Mennyei étel, köretként is kiváló húsokhoz és mindössze 219 kcal van egy adagban. A mennyiség, amit készítettem kétszemélyes.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása